Sunkiga OS från Redmond?

Jag mätte lite på mitt GigaBit-hemmanätverk idag, för att försöka förstå varför Vista inte kopierar filer snabbare än det gör. Det visade sig kvickt med lite mätningar med iperf att flaskhalsen inte sitter i själva nätet. Med bara ursprungsvärdena i mätprogrammet pumpar det runt 30 MByte/s och drar man igång några parallella trådar och slår på större buffertar så kommer man upp i 75 MByte/s, bara runt 20% lägre än det teoretiska maximumet för GB-nät Det får väl betraktas som acceptabel “Goodput” med tanke på att det sitter tre GB-switchar mellan mätdatorn och NAS-servern i garaget.

Lustigt i sammanhanget är dock att jag aldrig lyckats få upp filkopiering snabbare än cirka 13 MB/s i Vista, ens mellan mina två snabbaste datorer som står på samma nätverks-segment. Jag gissar att CIFS sätter sina små käppar i hjulet.

Vista iperf med GigaBit-nätverk - defaultvärden
Vista iperf med GigaBit-nätverk - 4 parallella & 1 MB buffert

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *